Te nem a diagnózis vagy

Annál sokkal több vagy.

Az egyszerűbb kommunikáció kedvéért a szakemberek diagnózisként írnak le relatív gyakorisággal előforduló tünetegyütteseket. A diagnózis mögött van egy elmélet, hogy mi okozza az adott tüneteket, valamint a tünetek kezelésére van egy általános protokoll, ami szerint a kezelés zajlik.

A való életben azt tapasztaljuk, hogy két hasonló tünetekkel jelentkező embernek teljesen más tényezők okozhatják a gondjukat.

Az elmúlt időszakban több vendég is érkezett hozzám “befagyott váll szindrómával”.
Az egyik vendégemnek táplálkozási probléma volt az ok, a szervezetére káros anyagok kiszűrése után egy hét múlva teljesen rendbejött.
Második vendégemnek hasi műtét hege okozta a mozgásbeszűkülést, a heg kezelése után azonnal fel tudta emelni a karját.
A harmadik vendégemnek egy évekkel ezelőtti bokatörés volt a gond, a boka kezelése után helyreállt a vállprobléma.

Ha csak a “befagyott váll” kezelési protokoll szerint kezelek, a fókusz a vállöv, háti gerinc és a bordakosár mobilizálásán lett volna, különböző aktív és passzív kimozgatásokkal, erősítésekkel, nyújtásokkal.
Azonban egyik esetben sem a váll kezelése okozta a javulást, sőt, a vállhoz jóformán hozzá sem kellett nyúlni.

Fontos felismerni, hogy a leírt diagnózis mögött egy összetett emberi szervezet áll. A végső cél pedig az lenne, hogy az embert kezeljük, ne a diagnózist.

Nagyon fontosnak tartom ezt a témát, úgyhogy fogok még részletesebben írni róla egy későbbi posztban.

Amennyiben érdekel, hogy a Te fájdalmaid hátterében milyen folyamatok állnak, illetve hogyan lehet végleg megszűntetni azokat, várlak szeretettel komplex állapotfelmérésen és kezelésen.

További bejegyzések