Módszerek

Az Átfogó Mozgásszervi Kezelések során több módszert is alkalmazok, ugyanis egy fájdalom mögött különböző okok állhatnak fent, amelyek eltérő megoldásokat kívánnak.

A megfelelő kezelési technikák kiválasztása az Állapotfelmérés és a Neuro-Mozgáskorrekció vizsgálatai alapján történnek.

Neuro-Mozgáskorrekció

A mozgásunkat és az izmaink tónusát a központi idegrendszer irányítja, különböző reflexes mechanizmusokon keresztül.

Az izmokban, kötőszövetekben érzékelő receptorok találhatók. Sejtek, amelyek a környezeti ingereket vizsgálják, például: érintés, nyomás, hőmérséklet. A beérkező információk alapján az idegrendszer létrehoz egy válaszreakciót, megfeszíti vagy ellazítja az izmokat, a megadott mozdulatnak megfelelően.

A receptorok normál működését megváltoztathatja egy régi sérülés vagy műtét, külső- vagy belső stresszorrok. A receptorok így hiperérzékennyé válnak, folyamatos feszülésben vagy gátlásban tartanak egy izmot.

Amikor tartósan megváltozik egy izom funkciója, egy idő után diszkomfort, fájdalom vagy a mozgástartomány beszűkülése jöhet létre.

Leegyszerűsítve: Egy izom nem lesz csak úgy magától feszes vagy gyenge, az agy küldi neki a jelet, hogy mikor, mit csináljon.

Ha a probléma nem az izomban keresendő, hanem az idegrendszeri parancsban, akkor a megoldást is ott kell keresnünk!

Ezeknek a reflexes folyamatok feltérképezésére és korrigálására alkalmazom a Neuro-Mozgáskorrekció rendszerét.

Integrált Manuális Terápia

Az IMT kézzel végzett, anatómián és biomechanikán alapuló technikákat tartalmaz.

A technikákra a precizitás és az élettani összefüggések mély megértése jellemző.

A módszer alkalmazása során myofascialis (kötőszöveti) technikákkal, ízületi mobilizációval és speciális pozíciókban végzett finom feszítéssel vagy nyújtással segítjük a szöveti blokkok oldását.

Ez első ránézésre hasonlít a csontkovácsolásra, azonban fontos tudni, hogy a kezeléseken semmilyen rángatás vagy hirtelen mozdulat nincs jelen! A fogások teljesen biztonságosak, nem járnak fájdalommal. Időnként minimális diszkomfort előfordulhat, azonban mindig a test és a szövet határain belül dolgozom!

Belső szervi problémák kezelése

Nagyon gyakran áll a mozgásásszervi problémák hátterében valamilyen belső szerv túlterheltsége. A Neuro-Mozgáskorrekció idegrendszeri tesztjeivel ezeket is képesek vagyunk felismerni és kiszűrni.

A problémás belső szervet direkt és indirekt módon is kezeljük.

Direkt technikákkal a Visceral Manipulation fogásait alkalmazva, a hasfalon keresztül finom ingerekkel javítom a belső szerv természetes mozgását és keringését.

Az indirekt módszerek során kiszűrjük a belső szerv számára káros anyagokat, amelyek rendszeresen terhelik a szervezetet. Emellett reflexpontok/akupresszúrás pontok stimulálásával segítjük a regenerációt.

Kiegészítő eljárások

Köpölyözés, Triggerpont terápia, Kinezilogóiai tapasz/tape  

A kezelések minél gyorsabb, eredményesebb hatása érdekében kiegészítő módszereket és eszközöket alkalmazok.

  • A köpölyözés a kínai gyógyászat által használt vákuum-masszázs, amely a mélyen található szövetek keringését képes javítani. A Neuro-Mozgáskorrekció során talált reflexpontok erős stimulálásara remekül alkalmazható.
  • A triggerpont terápia során az izmokban megjelenő csomók oldása a cél, melyek gyakran okoznak erős vagy akár kisugárzó fájdalmakat is.
  • A kinezilogóiai tapasz az idegrendszerre adott nyúlási ingeren keresztül képes csökkenteni a fájdalmat. Emellett kiváló ödéma és duzzadt területek kezelésére. A színes tapaszok egyre gyakoribbak, nemcsak sportolók körében.

Légzőgyakorlatok

Légzésünk működését sokszor teljesen természetesnek vesszük. Azonban, a mai civilizációban előforduló nagymértékű stressz hatására annyira elidegenedtünk a természettől, hogy a légzésmintánk is gyakran megváltozik.

A cél a bordakosár mozgásainak felszabadítása és megérzése. Ehhez különböző testhelyzeteket és legzőtechnikákat alkalmazunk. A könnyed, gazdaságos, nem erőltetett légzés egy olyan csodaszer, amely elsajátítása elsődleges feladat.

Mozgásfejlesztés, mozgásba integrálás

Miután az izmok és ízületek képesek a fájdalommentes mozgásra, az idegrendszer a megfelelő jelet küldi, nagyon fontos, hogy mozgás segítségével stimuláljuk a testet.

Az eddig inaktív izmokat újra használni kell, a tónusos, feszült területeket pedig el kell tudni lazítani. Ezekhez speciális gyakorlatokat végzünk, elsősorban a testtudat és koordináció fejlesztése a cél.

Hosszútávon lehetőség van magasabb szintű mozgásfejlesztő kezelésekre is, teljesítményfokozó vagy prevenciós célzattal – ahol dinamikus, külső erőhatásoknak ellenálló testet építünk fel.