Foglalkozz kevesebbet azzal, valami hogyan néz ki, és többet azzal, hogyan funkcionál

Könnyű beleesni az esztétika csapdájába, még tapasztalt szakembereknek is.

Vendégeim gyakran érkeznek hozzám, hogy nem tetszik nekik bizonyos testrészük, testtartásuk.
A háta nem elég egyenes, túl görbe a nyaka, feljebb áll az egyik válla, beesik a bokája, kitolja a medencéjét, kattognak és ropognak az ízületei.

Ezek bizonyos esetekben tudnak fájdalom okozói vagy előjelei lenni, azonban a test ennél bonyolultabb szerkezet.

Él a fejünkben egy kép (többnyire média és egyéb külső ingerek hatására), milyennek kellene lennie az ideális testnek és testtartásnak.
Azonban a valóság az, hogy különböző anatómiai adottságokkal rendelkezünk. Különböző csont-izom-ízület méretek és formák különböző esztétikai sajátosságokat produkálnak. Emellett van egy természetes aszimmetriánk, ami teljesen normális minden emberben.

Amikor megkérdezem, hogy az említett esztétikai probléma okoz-e valamilyen panaszt, akkor többször kapom azt a választ, hogy „nem, de hát olyan csúnya!”

A szépérzéknek megfelelni egy dolog. Azon mindig lehet javítani rendszeres és változatos mozgással, kiegyensúlyozott táplálkozással.

Sokkal fontosabb kérdés, hogy az adott terület képes-e ellátni a funkcióját.

  • Tud mozogni úgy az ízület, teljes tartományban, ahogy annak mozognia kell?
  • Elbírják az izmok a rájuk nehezedő terhelést?
  • Esetleg többet dolgozik, mert valami más terület munkáját is átveszi?

A funkciót pedig nem lehet csak külsőségek alapján megítélni, lehet, hogy azt látjuk, hogy valakinek bokasüllyedése van, de a boka körüli izmok, szalagok és lábfej ízületek probléma nélkül elvégzik a dolgukat. Vagy fordítva, valakinek nagyon szép egyenes testtartása van, de egyébként a csigolyák több területen képtelenek előre/hátra hajlásra.

Ne bántsd magad azért, mert nem úgy néz ki a tested, ahogy azt elképzeled, vagy ahogy másnál látod 

Ha nincsenek fájdalmaid pihenés és mozgás közben sem, akkor becsüld meg a tested jó működését, és mozgással tartsd meg ezt az állapotát!

Ha pedig már jelentkeznek különféle panaszok, akkor érdemes felkeresni egy szakembert, aki segít helyreállítani a test megfelelő funkcióit. 

További bejegyzések